Leírás
Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez. Ezek egy része megtalálható a halolajban (EPA és DHA). Szervezetünk az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) zsírsavak előállítására, belső szintézisére nem képes (esszenciális zsírsavak), ezért azokat külső forrásokból kell pótolnunk.
A kapszula alapanyagául szolgáló szardella (anchovy) halat, a Dél Csendes-Óceán tiszta és ipari területektől távoli területein halásszák. Az új generációs feldolgozó üzem közvetlenül a halászterületek közelében található, ezáltal a halolaj rendkívül rövid ido alatt feldolgozásra kerül, és zárt tartályokban jut el a JuvaPharma korszerű üzemébe, ahol megtörténik a halolaj kapszula gyártása. A termékben lévő halolaj természetes triglicerid (TG) formában tartalmazza az omega-3 zsírsavakat. Tudományosan bizonyított, hogy az omega 3 zsírsavak természetes formájukban (trigliceridek formájában) biológiailag sokkal jobban hasznosulnak, mint mesterséges, etil-észterek formájában.
Az omega-3 (EPA, DHA) hatása a szervezetre
1. Az Omega-3 képes leküzdeni a depressziót és a szorongást
A depresszióban vagy szorongásban szenvedő emberek tüneteiben is javulás volt tapasztalható (1, 2, 3), melynek eléréséhez az EPA volt a leghatásosabb (4). Csökkenti a stressz által kiváltott kortizol szintjét, ami egyben egy anti-katabolikus hatás is.
2. Csökkentheti a máj zsírtartalmát
Nem az alkohol által okozott zsíros májbetegség (NAFLD) esetén az omega-3 hatása, hogy csökkenti a májzsírt és a gyulladást. ( 5, 6)
3. Javíthatja a szívbetegségek kockázati tényezőit
A szívroham és a stroke a világ leggyakoribb halálokai és a kutatók azt figyelték meg, hogy a sok halat fogyasztó népek körében sokkal alacsonyabb ezeknek a betegségeknek a száma és megtaláltk az összefüggést az omega-3 fogyasztásával. (7, 8)
4. Csökkentheti a metabolikus szindróma tüneteit
Az omega-3 zsírsavak javíthatják az inzulinrezisztencia, a gyulladás és a szívbetegségek kockázati tényezőit, csökkentik a magas vérzsírszintet, elhízást. (9, 10, 11).
5. Javíthatja a csontok és az ízületek egészségét
A tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3 javíthatja a csontok szilárdságát azáltal, hogy növelik a csontokban található kalcium mennyiségét (12, 13), de az ízületi gyulladás kezelésében is csökkenő fájdalmat tapasztaltak. (14, 15)
6. A sportteljesítmény javulásában is szerepet játszik
Javíthatja a szív és a tüdő működését, de csökkenti a vérnyomást és alacsonyabb pulzust is eredményezett kerékpárosoknál az edzés alatt. (16, 17). Mivel javítja az inzulinreceptorok működését (fokozott inzulinérzékenység), a tápanyagok (glükóz, zsír, aminosavak) könnyebben tudnak bejutni a sejtekbe.
7. Segít az edzés utáni regenerációban
Az omega-3 kiegészítés potenciális módszer lehet a testmozgás által kiváltott izomkárosodás megelőzésére is, de csökkentheti az izomkárosodást és fájdalmat, javítja a szív és tüdő működését is és az izom erejét is. (18, 19, 20). A jótékony hatás a legtöbb esetben azzal magyarázható, hogy az omega-3 zsírsavak beépülnek a sejtmembránok foszfolipid kettősrétegébe (az agyban és az izmokban is), ezáltal rugalmasabbak lesznek, javul a jelátvitel hatásfoka a hormonok számára.
8. Fokozhatja az izomfehérje szintézist
Fokozza a mTOR, p70S6K fehérjeszintézis útvonalakat, hozzájárul a tesztoszteron szint emelkedéshez (anabolikus hatás). Ezáltal elősegíti a kötőszövetek, ízületek regenerálódását, melyeket a mindennapos edzések rendesen igénybevesznek. (21).
Az ajánlások alapján javasolt EPA és DHA mennyiség szív megfelelő működéséhez legalább 250mg, de a vér normál triglicerid szintjének fentartásához már 2000mg, a normál vérnyomás fentartásához már 3000mg-ot javasolnak. Sportolók esetében is magasabb a szükséglet. A legtöbb egészségügyi szervezet legalább 250–500 milligramm kombinált EPA és DHA bevitelét javasolja naponta, de Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint az omega-3 zsírsav-kiegészítők napi 5000 mg-ig biztonságosan fogyaszthatók.
Adagolás: Felnőtteknek napi 1, 2×1 vagy 3×1 kapszula folyamatos szedése javasolt, legalább 3 hónapig. Javasolt a kapszulát/kapszulákat étkezés előtt vagy közben bő folyadékkal lenyelni. Nyelési nehézség esetén a kapszulahéj felnyitható, a benne lévő olaj közvetlenül fogyasztható.
Kiszerelés: 60 db lágykapszula
Nettó tömeg: 117,48 g
Összetevők: halolaj, zselatin, nedvesítőszer (glicerin, víz, antioxidáns (tokoferolban gazdag kivonat).
OGYÉI notifikációs szám: 26785/2021
Figyelmeztetés:
- Kisgyermekek elől gondosan elzárva tárolandó!
- Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
- Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Tárolás: Szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védve, lezárt dobozában.
Aktív összetevők |
1 kapszulában |
2 kapszulában |
3kapszulában |
Halolaj |
1500mg | 3000mg | 4500mg |
ebből: Omega-3 zsírsavak |
1200mg |
2400mg |
3600mg |
ebből: EPA (Eikozapentaénsav) |
600mg |
1200mg |
1800mg |
ebből: DHA (Dokozahexaénsav) | 450mg | 900mg |
1350mg |
Kérjük a termék külső dobozát őrizze meg, mert egyes fontos információk csak azon találhatók.