Leírás
Életünk során szervezetünkben az intenzív anyagcsere-folyamatok működése során reaktív oxigénszármazékok, úgynevezett szabadgyökök, keletkeznek. Számos külső tényező mint a stressz, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a levegőszennyezés, UV sugárzás is gyökképződést okoz. Bár a normál immunválasz során ezek az aktív molekulák nélkülözhetetlenek, ám túlzott jelenlétük sejtkárosító hatású. Ez az oka ugyanis annak, hogy napi szinten szervezetünkben 1018 számú DNS-ünket érintő káresemény következik be. Azaz sejtenként közel 100 000. A külső hatásokon túl a fizikai terhelés, az intenzív sporttevékenység is fokozza a reaktív oxigén és nitrogén szabad gyökök keletkezését. A szabadgyökök és antioxidánsok egyensúlya meghatározó a normális szöveti működés szempontjából, ennek fenntartását jó esetben a szervezet antioxidáns enzimrendszerei segítik, melyek eliminálják vagy megkötik a szabadgyököket. Persze ha a szabadgyök-képződés meghaladja az antioxidáns rendszer működési kapacitását - ez a napjainkat jellemző környezeti hatások során gyakran előfordul -, oxidatív károsodás keletkezhet, amely többek között az öregedési folyamatokat is intenzíven felgyorsíthatja.
A kutatók számos epidemiológiai vizsgálat eredményét elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az antioxidánsok kombinált alkalmazása jóval hatékonyabb, mint önállóan történő bevitelük. Ennek oka, hogy az antioxidánsok közvetlen kölcsönhatásban is állhatnak egymással, így egymást illetve a szervezet saját antioxidáns enzimrendszereit is regenerálhatják, mivel szinergiában működnek nemcsak egymással, hanem az emberi antioxidáns hálózat elemeivel is.
A Sejt Plusz komplex nemcsak passzív antioxidáns védelmet biztosít a környezeti ártalmaknak kitett szervezet számára, hanem összetevői segítségével támogatja a saját védekező enzimrendszereink aktivitását, így egyensúlyt teremt a szabadgyökök képződése és semlegesítése között.
Hatóanyagok:
Az A-vitamin egy közvetett antioxidáns, és az epidemiológiai bizonyítékok arra utalnak, hogy a karotinoidokkal egyetemben fontos étrendi tényező a szívbetegségek előfordulásának csökkentésében. Ellenőrzött kísérleti vizsgálatok továbbra is azt mutatják, hogy ezek a vegyületek hatékonyan megvédik a szív- és érrendszert, valamint enyhítik ezeknek a betegségek számos formáját. Az A-vitamin származékának, a retinol-palmitátnak alacsonyabb dózisainál megfigyelték az oxidatív károsodás következtében fellépő rákkockázat csökkenését.
A B2-vitamin (riboflavin) antioxidáns, öregedésgátló, gyulladásgátló és rákellenes biológiai hatásait széles körben tanulmányozták, és azt is megállapították, hogy a gyógyszeres kezelések során csökkentheti a gyógyszerek toxikus hatásait is. Önállóan vagy a glutation redox ciklus összetevőjeként képes megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől, különösen a sejtmembránt érintő károsodásoktól.
A C-vitamin legalább nyolc fontos enzimrendszer alkotóeleme az anyagcsere folyamatokban. Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonsága redukáló környezetet hoz létre a vérkeringésben és a szövetekben. A C-vitamin szinergista hatás révén támogatja az E-vitamin antioxidáns aktivitását, emellett számos metabolikusan fontos kofaktor funkcióval rendelkezik az enzimreakciókban.
Az E-vitamin fontos természetes antioxidáns, melynek leggyakoribb és biológiailag aktív formája az alfa-tokoferol, mely béta-karotinnal kombinálva a sejtmembrán oxidatív károsodásától véd. Különböző modellekben kimutatták, hogy a magas vércukorszint következtében kialakuló retina érhálózatát érintő károsodás is megelőzhető E vitamin (alfa-tokoferol) alkalmazásával.
A Koenzim-Q10 molekula a szívizom mitokondriumainak működését serkenti, a felgyűlt bizonyítékok szerint a Q10 az egyik legalapvetőbb tápanyag az egészséges szív számára. Ezzel párhuzamosan bebizonyosodott, hogy az ubikinon (koenzim-Q10) redukált formájában (ubiquinol) antioxidánsként hat, megakadályozva a lipidperoxidáció beindulását és/vagy továbbterjedését a biológiai membránokban, így fontos szerepet játszik a sejtes védekezésben az oxidatív károsodásokkal szemben. Kevéssé ismert, de a Q10 vérszintje 35 éves kortól folyamatosan csökken. Ez azt jelenti, hogy önmagában az életkor előrehaladása miatt is szükségessé válik a Q10 pótlása.
Az Alfa-liponsav (ALA) erős táplálkozási antioxidáns, amelyek fontos az immunitás erősítésében. Alfa-liponsavval történő 21 napos kiegészítés során jelentősen emelkedett a plazma teljes antioxidáns kapacitás (T-AOC), valamint szuperoxid-diszmutáz (T-SOD) és glutation-peroxidáz (GSH-PX) enzimaktivitás. Az alfa-liponsav terápiás alkalmazása jótékony hatásúnak bizonyult számos oxidatív stressz modellben, mivel védi a membránokat azáltal, hogy kölcsönhatásba lép a C-vitaminnal és a glutationnal, amelyek viszont regenerálhatják az E-vitamint.
Az étrendi karotinoidok (Béta-karotin, Likopin, Lutein) egészségügyi előnyökkel járnak bizonyos rákos megbetegedések és szembetegségek kockázatának csökkentésében A karotinoidok keverékeinek alkalmazása fokozhatja a szabad gyökök elleni aktivitásukat. Számos epidemiológiai tanulmány kimutatta, hogy összefüggés van a karotinoidokban gazdag étrend és a rák számos formájának csökkent előfordulása között. A béta-karotin ugyanis stimulálja az immunsejtek működését, így fokozhatja a sejt által közvetített immunválaszt, különösen idősebbeknél. A béta-karotin és a Likopin antioxidáns funkciói a DNS-károsodás, a rosszindulatú transzformáció és a sejtkárosodás egyéb paramétereinek mérséklését is segítik, valamint epidemiológiailag igazoltan bizonyos ráktípusok és egyes degeneratív betegségek, mint az ischaemiás szívbetegség és a szürkehályog előfordulási gyakoriságát csökkentik, melyek fontosak az öregedés folyamatában. A Lutein védelmet nyújthat szembetegségek esetén is, mivel elnyeli a szembe jutó káros kék fényt.
Széles körben ismert, hogy az omega-3 zsírsavak - EPA, DHA - hatékonyan csökkentik a vérnyomást, javítják a szívműködést, a depressziót, a kognitív funkciókat, valamint csökkentik a vérnyomást. Szabályozhatják az antioxidáns jelátviteli útvonalat és mérdéklik a gyulladásos folyamatokat. Számos tanulmány kimutatta, hogy az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) magasabb bevitele a fokozott gyulladással jellemezhető krónikus betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb előfordulási gyakoriságával jár. Ennek oka az EPA és a DHA többszörös molekuláris és sejtszintű hatása.
A Cink egy alapvető nyomelem, egy létfontosságú ásványi anyag, amelyet a szervezet számtalan módon felhasznál. Számos sejtszintű folyamatban van szerepe, közel 100 enzim működéséhez nélkülözhetetlen. A cink stimulál bizonyos immunsejteket és csökkenti az oxidatív stresszt. Ezenkívül a cink fokozza az antioxidáns fehérjék és enzimek, például a glutation és a kataláz aktiválását.
A Szelén számos enzim nélkülözhetetlen alkotóeleme, amelyek közül többnek antioxidáns funkciója van. A kiegyensúlyozott antioxidáns állapot alapvető szerepet játszik a test egyensúlyi állapotának fenntartásában. A szelén megfelelő szintje védő hatást mutatott különféle krónikus betegségek ellen, mint például a rákmegelőzés és a szív- és érrendszeri védelem. A szelén-kiegészítés a glutation-peroxidáz aktivitás növelésével és a gyulladásos biomarkerekkel való kölcsönhatás révén fejti ki jótékony hatását. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a magasabb szelénbevitel csökkenti a rák kockázatát.
Számos epidemiológiai, klinikai és kísérleti kutatás kimutatta, hogy a Zöld Tea rákellenes hatással bír. Laboratóriumi sejttenyésztési vizsgálatok eredményei szerint a zöld tea katechinek rákellenes hatásai mögött sokféle mechanizmust figyeltek meg. Számos szervi helyen gátolják a daganatképződést, és hatásosak, ha a karcinogenezis kezdeti szakaszában kezdik adagolni. A zöld tea számos egészségjavító hatása összefügg a zöld tea és a bélmikrobióta (az emésztőrendszer mikroorganizmusainak összessége) közötti kapcsolattal. A zöld tea bizonyítottan képes korrigálni a mikrobiális diszbiózist, amely számos betegség, például elhízás vagy rák esetén jelentkezik.
A Szőlőmag Kivonat legjelentősebb antioxidánsai flavonoidok és polifenolok mint a quercetin, malvidin, rutin, rezveratrol. A kísérletek egyértelműen alátámasztották a gyulladásos folyamatok, így a daganatok kialakulásában betöltött gátló hatását és a szív oxigénhiányos károsodásának kivédésében betöltött jótékony hatását.
A Kínai vörösfenyőkéreg-kivonat (Pinus massoniana lamb) flavonoidok keveréke, melynek antioxidáns és apoptózist indukáló tulajdonságait igazolták. Az adatok azt mutatják, hogy a kivonat szelektíven indukálja a daganatos sejtekben az apoptózist, és ezáltal gátolja a tumor növekedését in vivo, így potenciális jelölt a rákellenes terápiákban. Vizsgálták a kéregkivonat májvédő hatását is a külső károsító hatásokkal szemben, és azt tapasztalták, hogy a kezelés megakadályozza a kiváltott májkárosodást.
Csipkebogyó termésben eddig 129 kémiai vegyületet izoláltak és azonosítottak a csipkebogyóból. Főbb aktív összetevői a flavonoidok, tanninok, antocianinok. Tudományos vizsgálatok számos farmakológiai hatásról számolnak be, többek között az antioxidáns, gyulladáscsökkentő, elhízás elleni, rákellenes, májvédő, nefroprotektív, kardioprotektív, öregedésgátló, H. pylori elleni, neuroprotektív és antinociceptív hatásokról.
N-acetil-cisztein (NAC)
A NAC a glutation szintézisének előanyagaként működik, amely fontos antioxidáns. Növeli a mitokondriális glutation készletet, és megakadályozza a citokin képződést, így a gyulladásos folyamatokat. A glutation redukált formája alapvető szerepet játszik a szervezet oxidatív stressz okozta károsodásokkal szembeni védelmében. Ez a tulajdonság annak köszönhető, hogy képes semlegesíteni a reaktív részecskéket, amelyek károsíthatják a sejteket és a szöveteket. Így a NAC étrend-kiegészítés helyreállítja a glutation szintézisét olyan esetekben, amikor az károsodott, így javítja a redox egyensúlyt és elősegíti az oxidatív stressz csökkentését.
Hatóanyag adatok ANTIOXIDÁNS TABLETTA 1 adag: 1 tabletta |
||
Tartalom |
1 adag (1 tabletta) |
|
Zöld tea (Camellia sinensis) levél kivonat
|
125 mg 50 mg 25 mg 8,8 mg |
|
Szőlő (Vitis vinifera) mag kivonat
|
50 mg 45 mg |
|
Fenyő (Pinus massionana lamb) kéreg kivonat
|
50 mg 47,5 mg |
|
Alfa-liponsav |
25 mg |
|
Lutein |
0,5 mg |
|
Likopin |
0,05 mg |
Hatóanyag adatok KOENZIM Q10 KAPSZULA 1 adag: 1 lágyzselatin kapszula |
|
Tartalom |
1 adag (1 lágyzselatin kapszula) |
Koenzim Q10 |
50 mg |
Hatóanyag adatok OMEGA-3 lágyzselatin kapszula 1 adag: 2 lágyzselatin kapszula |
|
Tartalom |
1 adag (2 lágyzselatin kapszula) |
Halolaj (18% EPA-ra és 12% DHA-ra standardizálva) |
2000 mg |
|
360 mg |
|
240 mg |
Hatóanyag adatok C-VITAMIN+CSIPKEBOGYÓ kapszula 1 adag: 1 kapszula |
||
Tartalom |
EGY ADAG (1 tabletta) |
NRV%* |
C-vitamin |
1000 mg |
1250%* |
Csipkebogyó (Rosa canina) gyümölcs por |
50 mg |
ł |
Hatóanyag adatok SZEM VITAMIN 1 adag: 1 tabletta |
||
Tartalom |
1 adagban (1 tabletta) |
NRV%* (egy adagban) |
A-Vitamin |
800 µg |
100 % |
B2-Vitamin |
1,5 mg |
107 % |
C-Vitamin |
40 mg |
50 % |
E-Vitamin |
6 mg |
50 % |
Béta-karotin |
50 mg |
ł |
Szelén |
50 µg |
90 % |
Cink |
7,5 mg |
75 % |
Lutein |
10 mg |
ł |
Hatóanyag adatok NAC KAPSZULA 1 adag: 1 kapszula |
|
Tartalom |
1 adagban (1 kapszula) |
NAC (N-Acetil-L-Cisztein) |
600 mg |
*NRV% - Napi beviteli referencia érték %-a egy átlagos felnőtt számára.
ł: NRV nem meghatározható.