Szív-Érrendszer Komplex Pack 30x

A készítményben található értékes gyógynövények, vitaminok, omega-3 zsírsavak és létfontosságú ásványi elemek tudományos kutatási eredmények alapján összeállított kombinációja fontos támogatás a keringési rendszer számára, mivel hozzájárul a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez.

Egységár: 533,00 Ft/pack
Szállítási díj: 1.990 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Doktor Gődény
15.990 Ft
Menny.:db
Szív-Érrendszer Komplex Pack 30x
15.990 Ft
Menny.:db

Leírás

Mint tudjuk, a keringési rendszer feladata az oxigén, a tápanyagok és hormonok eljuttatása a különböző szervek szöveteihez, illetve a szén-dioxid és az olyan egyéb anyagcsere-termékek elszállítása onnan, amelyre a sejteknek már nincs szüksége. A szív pumpaként keringeti a vért a test egészében. A keringési rendszer részét a vér és erek képezik. A vér sejtes elemekből és a plazmából áll, és az erek (artériák, vénák és kapillárisok) a szív által pumpált vért közvetítik a különböző szervek között.


A szív- és érrendszert érintő leggyakoribb betegségek

A szív-és érrendszeri megbetegedések a korai halálozás leggyakoribb okai. Ide tartoznak a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség és a koszorúér betegség. A kardiovaszkuláris betegségek egy olyan gyűjtőfogalom, mely azokat a betegségeket foglalja magában, mely a szívet vagy az érrendszert érintik. A legtöbb kardiovaszkuláris megbetegedést az egészségtelen táplálkozás következményeként az emésztőrendszerben termelődő, gyulladást keltő anyagok okozzák. A vérben keringő zsírok a gyulladásban lévő érfalakon lerakódnak, majd ha ez az állapot tartósan fennáll kialakulnak a plakkok. A plakkok beszűkítik az erek átmérőjét, így kevesebb vér áramlik át az adott érterületen – emiatt helyileg nő a vérnyomás is, ami az érfal további károsodásához vezethet. Ezt a folyamatot nevezzük érelmeszesedésnek (atherosclerosis), mely a szervezet bármelyik artériáját érintheti. Attól függően, hogy hol alakul ki a szűkület, többféle kórkép formájában jelentkezhet. Amennyiben az agy érellátása akadályozott - például egy érelzáródás következtében -, az stroke-ot eredményez. A szív saját koszorúereit érintő érelmeszedés rontja a szív vérellátását. Ez megjelenhet angina pectoris képében, illetve hirtelen érelzáródáskor szívinfarktushoz is vezethet. Leggyakoribb artériás megbetegedés a magas vérnyomás (hipertónia). A leggyakoribb vénás rendszert érintő megbetegedés a visszérbetegség és a mélyvénás trombózis.


A készítmény hatóanyagai:

  • Omega-3 zsírsavak (EPA, DHA)

Számos kutatás támasztja alá az omega-3 zsírsavak szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt kedvező hatását, mivel csökkenthetik a gyulladást, és hozzájárulhatnak a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásához. Széles körben ismert, hogy az omega-3 zsírsavak - EPA, DHA - hatékonyan csökkentik a vérnyomást, javítják a szívműködést, a depressziót, a kognitív funkciókat, valamint csökkentik a vérnyomást. Szabályozhatják az antioxidáns jelátviteli útvonalat és mérséklik a gyulladásos folyamatokat.  Számos tanulmány kimutatta, hogy az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) magasabb bevitele a fokozott gyulladással jellemezhető krónikus betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb előfordulási gyakoriságával jár. Ennek oka az EPA és a DHA többszörös molekuláris és sejtszintű hatása. Egy metaanalízis, amely több mint 10 tanulmány adatait is magában foglalta, megállapította, hogy a halolaj omega-3 kiegészítők csökkentik a szívroham és a szívkoszorúér-betegség okozta halálozás kockázatát.

  • Liposzómás C-vitamin

A liposzómás készítményben a C-vitamin lipidrészecskékbe azaz egy vagy több lipidrétegből álló, kis gömb alakú struktúrákba van ágyazva. Ezek a liposzómák, melyekben védő lipidrétegek körülveszik a C-vitamint. A liposzómás C-vitamin nagyobb stabilitást és jobb felszívódást biztosít a hagyományos, tabletta vagy por formában lévő C-vitaminhoz képest, mivel ez a forma védelmet nyújt a gyomorsavaktól és az enzimektől, amelyek befolyásolják a hagyományos készítmények hatékonyságát. A megoldás ötlete a természettől származik, ugyanis az anyatejben a tápanyagokat egy természetes - ún. foszfolipid - réteg veszi körül, hogy a babák szervezete a lehető legjobban tudja azokat hasznosítani. A liposzómás technológia - melyet ebben a készítményben is alkalmaztunk - a legújabb innovatív áttörések egyike. 
Köztudott, hogy a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának, működésének fenntartásához, így jelentős hatással van az erek állapotára. A legtöbb szív- és érrendszeri esemény hátterében elsősorban az érelmeszesedés áll, amely egy prooxidatív és gyulladás következtében kialakuló betegség. A C-vitamin antioxidáns tulajdonságai révén szerepet játszhat az érelmeszesedés kialakulásának és progressziójának gátlásában. A C-vitamin erős táplálkozási antioxidáns, amely jelentős figyelmet kapott a szakirodalomban a szív egészségében betöltött lehetséges szerepével kapcsolatban. A szívbetegségek bizonyos kockázati tényezőit vizsgáló metaanalízisek azt mutatják, hogy a C-vitamin kedvezően befolyásolhatja a vérnyomást és az endothel funkciót, míg a C-vitamin hiánya különféle típusú szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, a C-vitamin megfelelő étrendi fogyasztása elősegítheti az endotélium integritását, és megelőzheti a magas vérnyomást, az érelmeszesedést és a stroke-ot.

  • Citrus bioflavonoidok

A bioflavonoidok természetes növényi alapú vegyületek, amelyek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Eddig több mint 5000 különböző flavonoidot fedeztek fel. A citrusfélék a bioflavonoid vegyületek különösen gazdag forrásai, melyek az egészséggel kapcsolatos előnyök lenyűgöző skáláját mutatják. Általánosságban elmondható, hogy antioxidáns, sejtvédő és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Mivel a gyulladás és az oxidatív stressz jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, logikus, hogy a citrusfélék flavonoidjainak fokozott bevitele támogathatja az egészséges szív- és érrendszert. Számos kutatás igazolja, hogy a citrusfélék flavonoidjainak rendszeres fogyasztása javítja a szív- és érrendszer állapotát, mivel többféle mechanizmuson és biokémiai útvonalon keresztül akadályozzák meg a szív- és érrendszeri betegségeket, ugyanis fékezik az oxidatív stressz hatásait, optimalizálják a vérlemezke-aggregációt, csökkentik a gyulladást, javítják a lipidanyagcserét, szabályozzák a sejthalált (apoptózis és autofágia), valamint modulálják a bél mikrobiomot.
Az érelmeszesedés oka a krónikus gyulladás, amely a plakkok az artériák megkeményedéséhez és szűkületéhez vezetnek. Az ateroszklerózis befolyásolja az erek alapvető szerkezetét, és az artériák részleges vagy teljes elzáródását eredményezheti. Amikor az érelmeszesedés a koszorúereket érinti, ischaemiás szívelégtelenséget és szívrohamot okozhat. A magas vérzsírszint, a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség mind fokozza a gyulladásos folyamatokat, és növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a citrusfélék flavonoidjainak fogyasztása már négy hetet követően 3422 gén expresszióját befolyásolja, köztük számos olyan gént, amelyek szerepet játszanak a gyulladásban és az érelmeszesedési folyamatokban, így jelentős javulást tapasztaltak vaszkuláris endoteliális sejtjeik működésében és az érfalakban zajló gyulladásos folyamatokban.

  • Rutin

A rutin, más néven rutozid vagy citrin (korábban P-vitamin) egy létfontosságú táplálkozási összetevő. Neve a Ruta graveolens (kerti ruta) növényből származik. Számos farmakológiai aktivitása bizonyított, így gyógyszerként is alkalmazzák. A rutin a zöldségekben és gyümölcsökben széles körben elterjedt étrendi flavonoid, amely számos terápiás tulajdonsággal rendelkezik, elsősorban erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Számos tanulmány igazolta ezeket a jótékony hatásokat, amelyek segíthetik a neurodegeneratív valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Olyan bioflavonoid, mely rendkívüli módon segíti a C-vitamin felszívódását ezáltal a kollagén termelődését a szervezetben. Hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet. Többek között szabályozza az érfal rugalmasságát, a hajszálerek áteresztő képességét, így a fokozott törékenységen alapuló vérzékenységet csökkenthetik. 
A rutin megakadályozhatja a szívizomzatot érintő túlzott oxidatív stresszt és az ebből fakadó gyulladásos folyamatokat és hatékonyan ellensúlyozza a szervezet saját antioxidáns rendszereinek alulműködését.

   

  • Ashwagandha (Withania somnifera)

Az Ashwagandha (téli cseresznye), egy rendkívüli gyógynövény, amelyet több mint 3000 éve használnak az ájurvédikus gyógyászatban. Egyes gyógynövénykutatók az Ashwagandhát indiai ginzengnek is nevezik. A növényi kivonat számos bioaktív vegyületet tartalmaz, és ezáltal antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatást fejt ki. A növényi kivonatot és bioaktív vegyületeit számos betegség megelőzésében és kezelésében használják, mint például ízületi gyulladás, impotencia, amnézia, szorongás, rák, neurodegeneratív és szív- és érrendszeri betegségek. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy az Ashwagandha gyökérkivonat sikeresen javítja a szív- és légzőrendszer állóképességét és javítja az életminőséget egészséges sportos felnőtteknél.
Az ashwagandha antiapoptotikus tulajdonságainak és az oxidatív egyensúly helyreállításában játszott szerepének köszönhetően kardioprotektív hatású. A withaferin kis dózisai szívvédő hatást fejthetnek ki azáltal, hogy az AMP-aktivált protein kináz (AMPK) foszforilációjának fokozódása és a Bcl-2/Bax növekedése miatt fokozzák a mitokondriális anti-apoptotikus útvonalat. Az AMPK kalóriakorlátozás hatására aktiválódik, és számos olyan folyamatban vesz részt, amelyek korrelálnak az öregedéssel és az idős embereknél gyakran előforduló betegségekkel. Az AMPK helyreállítja az energiaegyensúlyt, ezért úgy gondolják, hogy javíthatja a minőséget és az élethosszt.

  • Ginkgo Biloba (páfrányfenyő)

A hagyományos kínai orvoslás (TCM), amelyet évezredek óta használnak Ázsiában és más régiókban, hatásosnak bizonyult a keringési betegségekben. A ginkgo biloba kivonatai a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében leggyakrabban használt gyógynövénykészítmények közé tartoznak. A ginkgo biloba moduláló hatást fejt ki a szívműködésre azáltal, hogy a kardiomiociták különböző ioncsatornáiban hat, valamint a nitrogén-monoxid és a prosztanoidok endoteliális felszabadulását fokozza. Az életkor előrehaladtával csökken az endothel (az ér belső falának) funkciója; ennek megfelelően megváltoztatja a koszorúér véráramlás fiziológiai szabályozását. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a Ginkgo biloba kivonattal történő kezelés egészséges idős felnőtteknél a leszálló koszorúér véráramlás növekedéséhez vezethet, és a megnövekedett válasz összefüggésbe hozható az endothel-dependens értágító kapacitás javulásával.

  • Szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus)

A ginzeng a világ egyik legnépszerűbb gyógynövény-kiegészítője, melyet a népi és hagyományos gyógyászatában széles körben használnak. A kutatók szerint képes a nem specifikus rezisztencia állapotot növelni, ami adaptogén anyagként jellemzi. Az Eleutherococcus senticosus radix (más néven „szibériai ginzeng” vagy „eleuthero”) aktív összetevői védelmet nyújthatnak az oxidatív stressz ellen, többek között hozzájárulhatnak olyan betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez, mint a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a gyulladások. Több tanulmány kimutatta, hogy szibériai ginzeng kezelés képes csökkenteni a stresszre adott kardiovaszkuláris válaszokat egészséges fiatal önkénteseknél, míg a placebo hatástalan volt. A szibériai ginzeng bizonyítottan hasznos a stresszhez való alkalmazkodásban, aktív komponensei befolyásolják a sejtvédelmet és a fizikai erőnlétet, valamint a lipidanyagcserét.

  • D3-vitamin (Cholecalciferolum)

A D-vitamin szervezetünk működésének egyik nélkülözhetetlen alapvegyülete. Hiánya igen gyakori a csekély napon töltött idő miatt, valamint azért, mert a D-vitamin nagyon kevés élelmiszerforrásban van jelen. A hiány szorosan összefügg számos betegség fokozott kockázatával, amelyek közül többről bebizonyosodott, hogy drámai mértékben javul a bőr megfelelő UV-B-expozíciójával, vagy D-vitamin-pótlással.
A D-vitamin széleskörű figyelmet kapott a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és a 2-es típusú diabetes mellitus megelőzésében betöltött potenciális szerepe miatt. A D-vitamin-hiány nemcsak a szívizomra, hanem számos cardiovascularis rizikófaktorra is hatással van. Több epidemiológiai tanulmány is kimutatta, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező egyéneknél megnövekszik a szívbetegség, a stroke, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata. A D-vitamin pótlása csökkentheti a súlyos kardiovaszkuláris események előfordulását, így pótlása megfontolandó különösen azoknál, akik szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vagy kezelésére gyógyszereket szednek.

A magyar D-vitamin konszenzus megállapításai

  • A sejtszintű mechanizmusok, az állatkísérletes eredmények és a humán obszervációs vizsgálatok eredményei alapján úgy tűnik, hogy szívelégtelenségben a D-vitamin-hiány közvetlenül hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához is.
  • D-vitamin-hiány hozzájárulhat a hypertonia kialakulásához, amit részben a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer változása magyaráz.
  • D-vitamin-hiány fokozza az érelmeszesedés kockázatát.
  • Szívelégtelenségben, hypertoniában szenvedő és fokozott cardiovascularis kockázatnak kitett személyeknél a D-vitamin-hiány megszüntetése és a megfelelő D-vitamin-ellátottság fenntartása indokolt.

A D-­vitamin anyagcseréje egyedülálló az emberi szervezetben. Hatása szerteágazó, szinte minden szervrendszerben érvényesül. Hiánya az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban. 

  • K2-vitamin (menaquinone)

A K-vitamint 1929-ben Henrik Dam dán biokémikus fedezte fel, ami később Nobel-díjat hozott neki. A vitamin a K-vitamin nevet kapta, ahol a K a koagulációt jelenti, ami a véralvadás folyamatára utal. A K-vitaminnak két fő típusa van: a filokinon (K1) és a menakinon (K2).
A K2-vitaminnak különösen fontos szerepe van a kalcium csontszövetbe és a fogakba történő szállításában, étrendi bevitele a koszorúér-betegség kockázatának csökkenésével jár, így fontos komponens lehet az érelmeszesedés elleni védelemben. A csontképző sejteket oszteoblasztoknak nevezzük, melyek a K-vitamin által aktivált oszteokalcin nevű fehérjéket termelnek, így segítik a kalcium felvételét a vérből és az erekből, és fokozzák annak megkötését a csontszövetben, ezzel is támogatva a csontok normális működését.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az alábbi egészségügyi állításokat engedélyezte a K2-vitaminnal kapcsolatban:

  • Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez;
  • Hozzájárul az egészséges fogazat fenntartásához;
  • Hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához;
  • Hozzájárul az egészséges izomműködés fenntartásához;
  • Hozzájárul a kalcium és a foszfor egészséges felszívódásához;
  • Hozzájárul a vér normál kalcium-szintjéhez;
  • Szerepet játszik a sejtosztódás és sejtdifferenciálódás folyamatában;
  • Szükséges a gyermekek növekedéséhez és csontozatának fejlődéséhez.

A K2-vitaminnak tehát rendkívül fontos szerepe van a csontsűrűség egészséges szinten tartásában és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

  • Koenzim Q10 (ubiquinon)

A koenzim Q10 egy vitamin-szerű anyag, mely létfontosságú szerepet játszik a sejtek energia-anyagcseréjében. Hozzájárul a tápanyagból nyert energia ATP-vé (adenozin-trifoszfáttá) alakításához, amely által szervezetünk az energia kémiai formáját raktározza. Amikor egy sejtnek energiára van szüksége, azt az ATP-ből nyeri. Ez az egész folyamat a sejtek belsejében lévő kis "erőműben" zajlik, melyet mitokondriumnak hívnak. Az izomszöveteknek, leginkább a szívizomnak viszonylag nagy mennyiségű energiára van szüksége, ezért lényegesen több mitokondriummal rendelkeznek, mint bármelyik másik sejt. A szívizom kiváló példa erre, mivel a szívnek hatalmas az energiaigénye, így a koenzim Q10 az egyik legalapvetőbb tápanyag az egészséges szív számára. 
Kevéssé ismert tény, hogy a Q10 vérszintje 35 éves kortól folyamatosan csökken. Ez azt jelenti, hogy önmagában az életkor előrehaladása miatt is szükségessé válik a Q10 pótlása. Arról nem is beszélve, hogy a sztatinok, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegek egyik leggyakoribb lipidcsökkentő gyógyszerei, gátolják az endogén koenzim Q10 bioszintézist. Kimutatták, hogy a koenzim Q10 pótlása potenciálisan alkalmazható kezelésként ezeknek a hiányosságoknak a enyhítésére. 
A koenzim Q10 kritikus adjuváns terápia szívbetegségben szenvedő betegek számára a sejt bioenergetikára gyakorolt ​​jótékony hatása, a sejtmembrán csatornák szabályozása és antioxidáns hatása miatt. Lehetővé teheti az egyéb farmakológiai terápiák csökkentését, az életminőség javítását és a szövődmények előfordulásának csökkentését. Alkalmazása előnyös kiegészítő terápiaként különböző szív- és anyagcsere-állapotokban, mivel javíthatja a betegség kimenetelét, az életminőséget, valamint csökkentheti a morbiditást és a mortalitást.

  • Kurkuma (indiai sáfrány)

A kurkuma természetes gyulladásgátló hatással rendelkező gyógynövény, a benne található kurkumin, egy multimodális hatóanyag, amelynek különböző terápiás alkalmazásai vannak, többek között a daganatos megbetegedések, különböző neurológiai rendellenességek, krónikus gyulladás valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén. Véralvadás-csökkentő hatással rendelkezik, így gátolhatja a vérrögök kialakulását, valamint megvédheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett betegeket azáltal is, hogy javítja a szérum lipidszintjét. A kurkumin jól tolerálható és biztonságos étrend-kiegészítőként használható a hagyományos gyógyszerek mellett is. Protektív tulajdonságait szív- és érrendszeri betegségekben számos tanulmány bizonyította. A kurkumin kritikus szerepet játszik a szív- és érrendszeri rendellenességekkel szembeni védekezésben, köztük az arteroszklerózis, az aorta aneurizma és a szívinfarktus elleni küzdelemben.

  • Gyömbér (Zingiber officinale)

A gyömbért világszerte használják fűszerként és gyógynövényként egyaránt, évszázadok óta fontos elem a hagyományos kínai orvoslásban. Több mint 60 aktív összetevője ismert. A friss gyömbért elterjedten alkalmazzák különböző megfázás okozta betegségek, asztma, köhögés, kezelésére is. A gyömbér fogyasztása jótékony hatással van a szívbetegségekre, a daganatos megbetegedésekre, a magas vérnyomásra, az elhízásra, a cukorbetegségre, az ízületi gyulladásokra és a bakteriális fertőzésekre is. Tudományos irodalmak alapján a gyömbér ígéretes egészségügyi előnyöket mutat, és jelentős potenciállal rendelkezik az antibiotikus, antioxidáns, vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, lipidcsökkentő, vérlemezke-aggregációt gátló és kemopreventív tulajdonságai miatt. A gyömbér kardioprotektív hatékonysága a kardiotóniás, vérnyomáscsökkentő, hiperlipidémia- és vérlemezke-ellenes hatásaira épül. A gyömbér fogyasztása jótékony hatással van a szívbetegségekre, a rákra, a magas vérnyomásra, az elhízásra, a cukorbetegségre.

  • Tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus)

A tőzegáfonya fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, gyógyhatásai okán az emberiség már évezredek óta szívesen használja. Sokan keverik a vörösáfonyával. Gyógyító hatása az érett gyümölcsben rejlik, amit többféle betegség kezelésére is használnak. 
Antioxidáns hatású, kiváló immuntámogató, gyakorta ajánlják a felfázás és a húgyúti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére. Segítséget nyújthat az emésztési panaszok enyhítésében és a máj egészségének megőrzésében, a vesekő kialakulásának megelőzésében, valamint természetes értisztító hatással is bír. Mindemellett hatékony lehet a szisztolés vérnyomás kezelésében valamint a HDL, azaz a nagy sűrűségű lipoprotein (high density lipoprotein) vérszintjének csökkentésében. A metaanalízis kimutatta, hogy az áfonya fogyasztása javítja a vér összkoleszterin és HDL-C arányát, valamint a HOMA-IR szintet. Tehát az áfonya pozitívan befolyásolja az atheroscleroticus koleszterinprofilt, és számos kardiometabolikus kockázati tényezőt csökkent. 
Egészséges embereken, diabetes mellitusban, diszlipidémiában, metabolikus szindrómában, magas vérnyomásban szenvedő alanyokon vagy dohányosokon végzett klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy jelentősen csökkentek a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői, különösen a szisztolés vérnyomás. Napjainkban egyre több bizonyíték utal arra, hogy az áfonyának fontos szerepe van az általános egészség megőrzésében.

  • Szőlőmag kivonat 

A szőlőmag-kivonat jótékony egészségügyi hatásai kiemelkedőnek számítanak. Számos betegség megelőzésében és kezelésében lehet a segítségünkre.  A szőlőmag egészségügyi szempontból a növény legértékesebb része,  mivel a gyümölcs hatóanyagai a magjában koncentrálódnak. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, E- és C-vitamint, nyomelemeket, ásványi anyagokat, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat. Ezeknél is fontosabbak a polifenolok, mint a rezveratrol, valamint a proantocianidinek, amelyek rendkívül erős antioxidánsok. Külön is említést érdemel az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav tartalma.
Antioxidáns hatóanyagai - elsősorban a rezveratrol - csökkentik a koleszterinszintet, erősítik az érfalakat, megelőzik a gyulladásokat, a kutatási eredmények alapján jelentős hatással vannak a CRP-szintre, így hozzájárulhatnak a keringési betegségek megelőzéséhez. A Kalifornia Egyetem kutatói megállapították, hogy a hat héten keresztül kúraszerűen fogyasztott szőlőmag-kivonat csökkenti a prehipertóniában szenvedők vérnyomását. A betegeknél az éhomi inzulin szintjének és az inzulinérzékenység javulását is megfigyelték. A jelenleg rendelkezésre álló irodalom alapján a szőlőmag-kivonat szignifikánsan csökkenti a szisztolés vérnyomást és a pulzusszámot.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a szőlőtermékekből származó polifenolos (flavonoid) vegyületek javíthatják az endothel működését és fokozhatják az endotél NO-termelését. A szőlőmag kivonatról kimutatták, hogy csökkenti a vérlemezkék aktivitását, így gátolja az aggregálódó vérlemezkék által elindított akut fatális trombózis kialakulását. A szőlőmagban található flavonoidok vérlemezke-gátló hatása csökkentheti a koszorúér-trombózis és a szívinfarktus kockázatát.

  • Magnézium-biszglicinát

A magnézium-biszglicinát elemi magnéziumból és glicin aminosavból áll. Ez egy magas biohasznosulású aminosav kelát formájú magnézium forma, ami jól tolerálható, nem okoz gyomorpanaszokat és hosszú távon keresztül is biztonságos.
A magnézium a legnagyobb mennyiségben előforduló intracelluláris (a sejt belsejében előforduló) kétértékű kation, amely elengedhetetlen a normál sejtfiziológia és anyagcsere fenntartásához, számos enzim kofaktoraként működik, szabályozza az ioncsatornákat és az energiatermelést. Mint ilyen, a magnézium potenciálisan jelentős hatással van a szív- és érrendszeri betegségek patogenezisére. A megfigyelési adatok összefüggést mutattak az alacsony szérum magnéziumkoncentráció vagy a magnéziumbevitel és a fokozott érelmeszesedés, koszorúér-betegség, szívritmuszavarok és szívelégtelenség között. A magnéziumnak tehát kulcsszerepe van a szív- és érrendszeri fiziológia szabályozásában. A kutatási eredmények szerint a magnézium javítja a migrénes fejfájás , az Alzheimer-kór, az agyi érkatasztrófa (stroke), a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú diabetes mellitus tüneteit.
A magnézium számos krónikus betegségben játszik szerepet, különös tekintettel a magas vérnyomásra és a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a cukorbetegséggel és a metabolikus szindrómával való összefüggésekre. A magnézium fő szerepe a vérnyomás szabályozásában van. A magnéziumbevitel és a vérnyomás közötti fordított a kapcsolat. A magnézium szerepét más szív- és érrendszeri betegségekben is megfigyelték: a megnövekedett magnéziumbevitel javíthatja a szérum lipidprofilját valamint a stroke megelőzésében is ajánlott, hiánya szerepet játszhat a diabetes mellitus, az elhízás és a metabolikus szindróma kialakulásában is.*

Források:

  • Hu Y, Hu FB, Manson JE. Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. J Am Heart Assoc. 2019 Oct;8(19):e013543. doi: 10.1161/JAHA.119.013543. 
  • Łukawski, M., Dałek, P., Borowik, T., Foryś, A., Langner, M., Witkiewicz, W., & Przybyło, M. (2019). New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability. Journal of Liposome Research30(3), 227–234. https://doi.org/10.1080/08982104.2019.1630642
  • Melissa A. Moser and Ock K. Chun Vitamin C and Heart Health: A Review Based on Findings from Epidemiologic Studies Int J Mol Sci. 2016 Aug; 17(8): 1328.  doi: 10.3390/ijms17081328
  • Marco B. Morelli,Jessica Gambardella,Vanessa Castellanos,Valentina Trimarco andGaetano Santulli: Vitamin C and Cardiovascular Disease: An Update Antioxidants 2020, 9(12), 1227; https://doi.org/10.3390/antiox9121227
  • Mahmoud AM, Hernández Bautista RJ, Sandhu MA, Hussein OE. Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health. Oxid Med Cell Longev. 2019 Mar 10;2019:5484138. doi: 10.1155/2019/5484138. 
  • Deng Y, Tu Y, Lao S, Wu M, Yin H, Wang L, Liao W. The role and mechanism of citrus flavonoids in cardiovascular diseases prevention and treatment. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(27):7591-7614. doi: 10.1080/10408398.2021.1915745.
  • Valls RM, Pedret A, Calderón-Pérez L, Llauradó E, Pla-Pagà L, Companys J, Moragas A, Martín-Luján F, Ortega Y, Giralt M, Romeu M, Rubió L, Mayneris-Perxachs J, Canela N, Puiggrós F, Caimari A, Del Bas JM, Arola L, Solà R. Effects of hesperidin in orange juice on blood and pulse pressures in mildly hypertensive individuals: a randomized controlled trial (Citrus study). Eur J Nutr. 2021 Apr;60(3):1277-1288. doi: 10.1007/s00394-020-02279-0. 
  • María José Frutos, Laura Rincón-Frutos, Estefanía Valero-Cases, Chapter 2.14 - Rutin, Editor(s): Seyed Mohammad Nabavi, Ana Sanches Silva, Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements, Academic Press, 2019, Pages 111-117, ISBN 9780128124918, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-812491-8.00015-1.
  • Olufemi I. Oluranti, Babatunde A. Alabi, Olugbenga S. Michael, Alaba O. Ojo, Bosede P. Fatokun, Rutin prevents cardiac oxidative stress and inflammation induced by bisphenol A and dibutyl phthalate exposure via NRF-2/NF-κB pathway, Life Sciences, Volume 284, 2021, 119878, ISSN 0024-3205, https://doi.org/10.1016/j.lfs.2021.119878.
  • Vijay K. Bharti, Jitendra K. Malik, Ramesh C. Gupta, Chapter 52 - Ashwagandha: Multiple Health Benefits, Editor(s): Ramesh C. Gupta, Nutraceuticals, Academic Press, 2016, Pages 717-733, ISBN 9780128021477, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00052-8.
  • Mikulska, P.; Malinowska, M.; Ignacyk, M.; Szustowski, P.; Nowak, J.; Pesta, K.; Szeląg, M.; Szklanny, D.; Judasz, E.; Kaczmarek, G.; et al. Ashwagandha (Withania somnifera)—Current Research on the Health-Promoting Activities: A Narrative Review. Pharmaceutics 2023, 15, 1057. https://doi.org/10.3390/pharmaceutics15041057
  • Yang Y, Li Y, Wang J, Sun K, Tao W, Wang Z, Xiao W, Pan Y, Zhang S, Wang Y. Systematic Investigation of Ginkgo Biloba Leaves for Treating Cardio-cerebrovascular Diseases in an Animal Model. ACS Chem Biol. 2017 May 19;12(5):1363-1372. doi: 10.1021/acschembio.6b00762.
  • Silva H, Martins FG. Cardiovascular Activity of Ginkgo biloba-An Insight from Healthy Subjects. Biology (Basel). 2022 Dec 21;12(1):15. doi: 10.3390/biology12010015. 
  • Wu Y, Li S, Cui W, Zu X, Du J, Wang F. Ginkgo biloba extract improves coronary blood flow in healthy elderly adults: role of endothelium-dependent vasodilation. Phytomedicine. 2008 Mar;15(3):164-9. doi: 10.1016/j.phymed.2007.12.002.
  • F. Facchinetti, I. Neri, M. Tarabusi Eleutherococcus senticosus reduces cardiovascular stress response in healthy subjects: a randomized, placebo-controlled trial Stress and Health 05 February 2002 https://doi.org/10.1002/smi.914
  • Kwan, CY., Zhang, WB., Sim, SM. et al. Vascular effects of Siberian ginseng (Eleutherococcus senticosus): endothelium-dependent NO- and EDHF-mediated relaxation depending on vessel size. Naunyn-Schmiedeberg's Arch Pharmacol 369, 473–480 (2004). https://doi.org/10.1007/s00210-004-0927-4
  • Aline Arouca, Dora Maria, Grassi-Kassisse Eleutherococcus senticosus: Studies and effects Scientific Research Health Vol.5 No.9(2013), Article ID:37151,7 pages DOI:10.4236/health.2013.59205
  • Patriota, P.; Guessous, I.; Rezzi, S.; Marques-Vidal, P. Vitamin D Levels Are Associated with Cardiovascular Disease Events but Not with Cardiovascular Disease or Overall Mortality: A Prospective Population-Based Study. Nutrients 2023, 15, 4046. https://doi.org/10.3390/nu15184046
  • Thompson B, Waterhouse M, English D R, McLeod D S, Armstrong B K, Baxter C et al. Vitamin D supplementation and major cardiovascular events: D-Health randomised controlled trial BMJ 2023; 381 :e075230 doi:10.1136/bmj-2023-075230
  • Takács István, Benkő Ilona, Toldy Erzsébet, Wikonkál Norbert, Szekeres László, Bodolay Edit, Kiss Emese, Jambrik Zoltán, Szabó Boglárka, Merkely Béla, Valkusz Zsuzsa, Kovács Tibor, Szabó András, Grigoreff Orsolya, Nagy Zsolt, Demeter Judit, Horváth Henrik Csaba, Bittner Nóra, Várbíró Szabolcs, Lakatos Péter  Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében ORVOSI HETILAP 2012. 153. évfolyam, Szupplementum 5–26. doi: 10.1556/OH.2012.29410
  • Johanna M. Geleijnse, Cees Vermeer, Diederick E. Grobbee, Leon J. Schurgers, Marjo H.J. Knapen, Irene M. van der Meer, Albert Hofman, Jacqueline C.M. Witteman Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study The Journal of Nutrition,Volume 134, Issue 11, 2004, Pages 3100-3105, ISSN 0022-3166https://doi.org/10.1093/jn/134.11.3100.
  • Gutierrez-Mariscal FM, de la Cruz-Ares S, Torres-Peña JD, Alcalá-Diaz JF, Yubero-Serrano EM, López-Miranda J. Coenzyme Q10 and Cardiovascular Diseases. Antioxidants. 2021; 10(6):906. https://doi.org/10.3390/antiox10060906
  • Adarsh Kumar, Harharpreet Kaur, Pushpa Devi, Varun Mohan Role of coenzyme Q10 (CoQ10) in cardiac disease, hypertension and Meniere-like syndrome, Pharmacology & Therapeutics, Volume 124, Issue 3, 2009, Pages 259-268, ISSN 0163-7258https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.003.
  • Qin, S., Huang, L., Gong, J. et al. Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels in patients with cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr J 16, 68 (2017). https://doi.org/10.1186/s12937-017-0293-y
  • Sahar Rafiee, Mohammad Bagherniya, Gholamreza Askari, Thozhukat Sathyapalan, Tannaz Jamialahmadi, Amirhossein Sahebkar The Effect of Curcumin in Improving Lipid Profile in Patients with Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review of Clinical Trials Studies on Biomarkers and New Targets in Aging Research in Iran, 2021, Volume 1291 ISBN : 978-3-030-56152-9 https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-56153-6_10
  • Fakhri, Sajad; Patra, Jayanta K.; Das, Swagat K.; Das, Gitishree; Majnooni, Mohammad B.; Farzaei, Mohammad H. Ginger and Heart Health: From Mechanisms to Therapeutics Current Molecular Pharmacology, Volume 14, Number 6, 2021, pp. 943-959(17) https://doi.org/10.2174/1874467213666201209105005
  • Makan Pourmasoumi, Amir Hadi, Ameneh Najafgholizadeh, Farahnaz Joukar, Fariborz Mansour-Ghanaei,
    The effects of cranberry on cardiovascular metabolic risk factors: A systematic review and meta-analysis, Clinical Nutrition, Volume 39, Issue 3, 2020, Pages 774-788, ISSN 0261-5614, https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.04.003.
  • Arpita Basu, Michael Rhone, Timothy J Lyons, Berries: emerging impact on cardiovascular health, Nutrition Reviews , 68. kötet, 3. szám, 2010. március 1., 168–177. oldal, https://doi.org/10.1111/j.1753- 4887.2010.00273.x
  • Park E, Edirisinghe I, Choy YY, Waterhouse A, Burton-Freeman B. Effects of grape seed extract beverage on blood pressure and metabolic indices in individuals with pre-hypertension: a randomised, double-blinded, two-arm, parallel, placebo-controlled trial. Br J Nutr. 2016 Jan 28;115(2):226-38. doi: 10.1017/S0007114515004328.
  • Harm H.H. Feringa, Dayne A. Laskey, Justine E. Dickson, Craig I. Coleman,
    The Effect of Grape Seed Extract on Cardiovascular Risk Markers: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, Journal of the American Dietetic Association, Volume 111, Issue 8, 2011, Pages 1173-1181, ISSN 0002-8223, https://doi.org/10.1016/j.jada.2011.05.015.
  • Derrick L Woodward, Dhanansayan Shanmuganayagam, John D Folts Grape Extracts and Risk Factors for Cardiovascular Disease US Cardiology 2004;1(1):1–5 https://www.uscjournal.com/articles/grape-extracts-and-risk-factors-cardiovascular-disease
  • Stella Lucia Volpe, Magnesium in Disease Prevention and Overall Health, Advances in Nutrition, Volume 4, Issue 3, 2013, Pages 378S-383S, ISSN 2161-8313, https://doi.org/10.3945/an.112.003483.
  • Catherine M. Champagne Magnesium in Hypertension, Cardiovascular Disease, Metabolic Syndrome, and Other Conditions: A Review Nutrition in Clinical Practice Volume23, Issue2 April 2008 Pages 142-151 https://doi.org/10.1177/0884533608314533

Javasolt fogyasztása:

  • Fogyasszon napi 1 adagot étkezés után bő folyadékkal.

Tárolási feltételek: 

  • Zárt dobozban, 5°C és 30°C közötti hőmérsékleten, közvetlen hőtől, napfénytől és nedvességtől védett helyen tárolandó. 

Figyelmeztetés:

  • Az ajánlott napi adagot ne lépje túl.
  • A termék nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet.
  • Napfénytől védve, száraz helyen, legfeljebb 25°C- on tárolandó.
  • Gyermekektől elzárva tartandó. 

* A termék leírásában esetenként olvasható egyes hatóanyagokról szóló  információk nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le, hanem jellemzően az összetevőkkel kapcsolatos tudományos publikációkon alapulnak.

Összetétel

1. Liposzómás C-vitamin kapszula:


Összetevők: liposzómás C-vitamin (L-aszkorbinsav, maltodextrin, glicerin, napraforgólecitin foszfolipidek), kapszulahéj (zselatin), csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, kalcium-foszfátok).


Név

Aktív/hasznos rész

Mennyiség

Liposzómás C-vitamin
(L-aszkorbinsav, Maltodextrin, glicerin, napraforgólecitin foszfolipidek)

C-vitamin

 

Liposzómás 
C-vitamin

760 mg

 

465 mg

2. Omega-3 kapszula:


Összetevők: Omega-3 por (7,5% Eikozapentaénsav (EPA) és 3,25% Dokozahexaénsav (DHA) tartalomra standardizálva), kapszulahéj (zselatin), csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, kalcium-foszfátok).


Név

Aktív/hasznos rész

Mennyiség

Omega-3 
(7,5% Eikozapentaénsav (EPA)
és 3,25% Dokozahexaénsav (DHA)
tartalomra standardizálva)

Omega-3

EPA

DHA

905 mg

67,77 mg

29,37 mg

 

3. Citrus bioflavonoidok + Rutin + C-vitamin kapszula:


Összetevők: keserű narancs (Citrus aurantium L.) gyümölcs kivonat (60% citrus bioflavonoid tartalomra standardizálva) 6:1, kapszulahéj (zselatin), L-aszkorbinsav, rutin (95% rutin tartalom Sophora japonica L.-ból), maltodextrin, csomósodást gátló anyagok (kalcium-foszfátok, szilícium-dioxid).


Név

Aktív/hasznos rész

Mennyiség

Keserű narancs (Citrus aurantium L.) gyümölcs kivonat
(60% citrus bioflavonoid tartalomra standardizálva) 6:1

Keserű narancs gyümölcs kivonat

Citrus bioflavonoidok

450 mg

270 mg

L-aszkorbinsav

C-vitamin

100 mg

Rutin
(95% rutin tartalom Sophora japonica L.-ból)

Rutin

47,5 mg

 

4. Ashwagandha tabletta:


Összetevők: ashwagandha (Withania somnifera) gyökérpor, tömegnövelő szer (cellulóz), csomósodást gátló anyagok (kalcium-foszfátok, zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), maltodextrin.


Név

Aktív/hasznos rész

Mennyiség

Ashwagandha (Withania somnifera) gyökérpor

Ashwagandha gyökérpor

245 mg

 

5. Ginkgo + Ginseng tabletta:


Összetevők: szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus) gyökér és rizóma kivonat (0,8% eleuterozid tartalomra standardizálva) 25-35:1, tömegnövelő szer (cellulóz), Ginkgo biloba levél kivonat 10:1, csomósodást gátló anyagok (kalcium-foszfátok, szilícium-dioxid).


Név

Aktív/hasznos rész

Mennyiség

Szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus) gyökér és rizóma kivonat
(0,8% eleuterozid tartalomra standardizálva) 25-35:1

Szibériai ginzeng kivonat

Eleuterozid

200 mg

1,6 mg

Ginkgo biloba levél kivonat 10:1

125 mg

 

6. D3 + K2 vitamin kapszula:


Összetevők: maltodextrin, kapszulahéj (zselatin), kolekalciferol, menakinon (MK-7; ~100% transz).


Név

Aktív/hasznos rész

Mennyiség

Kolekalciferol

D3-vitamin

25 μg

Menakinon (MK-7; ~100% transz)

K2-vitamin

75 μg

 

7. Koenzim Q-10 kapszula:


Összetevők: maltodextrin, kapszulahéj (zselatin), koenzim Q10, csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, kalcium-foszfátok).


Név

Aktív/hasznos rész  

Mennyiség

Koenzim Q-10

50 mg

8. Kurkuma + Gyömbér kapszula:


Összetevők: maltodextrin, gyömbérgyökér (Zingiber officinale) kivonat (5% gingerolra standardizálva) 20:1, kapszulahéj [hidroxipropil-metilcellulóz, színezék (cink-oxid)], kurkuma (Curcuma longa L.) gyökér kivonat (95% kurkuminra standardizálva) 50:1, csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, kalcium-foszfátok).


Név

Aktív/hasznos rész  

Mennyiség

Gyömbérgyökér (Zingiber officinale) kivonat
(5% gingerolra standardizálva) 20:1

Gyömbér gyökér-kivonat

Gingerolok

125 mg

6,25 mg

Kurkuma (Curcuma longa L.) gyökér kivonat
(95% kurkuminra standardizálva) 50:1

Kurkuma
gyökér-kivonat

Kurkumin


15,63 mg

14,84 mg

  

9. Tőzegáfonya + C-vitamin kapszula:


Összetevők: tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) gyümölcs kivonat 36:1, kapszulahéj [hidroxi-propil-metil-cellulóz, színezék (cink oxid)], L-aszkorbinsav, maltodextrin, csomósodást gátló anyagok (kalcium-foszfátok, szilícium-dioxid).


Név

Aktív/hasznos rész  

Mennyiség

Tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)
gyümölcs kivonat 36:1

500 mg

L-aszkorbinsav

C-vitamin

50 mg

 

10. Szőlőmag kapszula:


Összetevők: maltodextrin, szőlőmag (Vitis vinifera) kivonat (95% proantocianidin tartalomra standardizálva) 120:1, kapszulahéj [hidroxi-propil-metil-cellulóz, színezék (kalcium-karbonát)], csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, kalcium-foszfátok).


Név

Aktív/hasznos rész  

Mennyiség

Szőlőmag (Vitis vinifera) kivonat
(95% Proantocianidin tartalomra standardizálva) 120:1

Szőlőmag kivonat

proantocianidin

150 mg

142,5 mg

 

11. Magnézium-biszglicinát kapszula:


Összetevők: magnézium-biszglicinát, kapszulahéj (zselatin), csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, kalcium-foszfátok), maltodextrin.


Név

Aktív/hasznos rész  

Mennyiség

Magnézium-biszglicinát

Magnézium

125 mg

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!