Leírás
Az almarostról
Az almarost fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban, mivel magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, emellett teltségérzetet ad. Az almarostban található pektin jótékony hatással van a bélrendszerre, és támogathatja az immunrendszer működését. Az almarost prebiotikumként viselkedik, vagyis segíti a rövid szénláncú zsírsavak termelődését az béltraktusban, így táplálékot nyújt a hasznos bélbaktériumok számára, hozzájárulva a bélflóra egyensúlyához valamint az immunrendszer működésének támogatásához.
Az alma legértékesebb része az almahús sejtfala és az almahéj. Ezek a vízben jól oldódó élelmi rostot a pektint tartalmazzák. Az élelmi rostok biológiai hatékonyságát a vízben való oldódásuk dönti el. Lehetnek vízben oldhatók, mint a pektinek, és vízben oldhatatlanok, mint a cellulóz és a lignin. A pektin a legértékesebb élelmi rost, mert a vízoldhatósága miatt 100%-ban fermentálódik. A pektin a vastagbélben 100%-ban fermentálódik, kiváló táplálékot nyújtva a hámsejteknek, bélbaktériumoknak, ezáltal segíti a bélcsatornához kötődő immunrendszert. Az étrendi pektin csökkenti a gyulladásos választ a vastagbélben azáltal, hogy mérsékli a gyulladásgátló citokinek és immunoglobulinok termelődését.
Az almamag jelentős mennyiségű B-17 vitamint, és kvercetint is tartalmaz, utóbbi természetes gyulladás gátló hatásáról ismert. Az almarostot alacsony cukortartalma révén olyanok is fogyaszthatják, akik az édes almatermékeket nem, vagy csak korlátozásokkal ehetik, mint a cukorbetegek. Az almahéjában nyomelemek, vitaminok és piros vitaminszerű színanyagok - polifenolok, bioflavonoidok, antocianidok - is megtalálhatók.
Fogyasztása ajánlott:
- amennyiben szeretne egészségesen táplálkozni és fontosnak tartja az olyan betegségek megelőzését mint a vastagbélgyulladás, szivárgó bél szindróma, cöliákia;
- csökkenteni kívánja a különböző emésztőrendszeri polipok és daganatok kialakulásának lehetőségét;
- támogatni szeretné a hatékony májműködést;
- emésztőrendszeri diszbiózissal küzd;
- ha egészségesen táplálkozik, de az oldható és fermentálható rost fogyasztása alacsony;
- székrekedésben szenvedőknek, cukorbetegeknek;
- amennyiben rostszegényen táplálkozik mint manapság legtöbben;
- testsúlyproblémák, túlsúly, elhízás esetén segít, mert teltségérzetet ad;
- ha csökkenteni szeretné az érbetegségek rizikóját.
Széleskörű felhasználás: Az almarost könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe, felhasználható péksütemények, kenyerek, desszertek rosttartalmának növelésére, főzelékek sűrítésére, vagy önmagában is fogyasztható.
Származási hely: Kárpátalja, Felső-Tisza-vidék
Nem ipari termelésből, hanem házi kertekből és többféle ősi almafajta válógatásából származó almarost.
Adagolás: napi 2-3 púpozott evőkanál, 20-30-g.
Figyelmeztetés:
- Az ajánlott napi adagot ne lépje túl.
- A termék nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet.
- Napfénytől védve, száraz, hűvös helyen tárolandó.
- Gyermekektől elzárva tartandó.
Tápanyag tartalom 100 g-ban | |
Szárazanyag tartalom | 90.8 g |
Energia | 263 kcal |
Fehérje | 4.5 g |
Zsír | 3.4 g |
-ebből telített | 1.8 g |
Szénhidrát | 2.6 g |
-ebből cukor | 2.6 g |
Só | 0 g |
Élelmi rost | 66.4 g |
-ebből pektin | 25.1 g |
Ha bármilyen egészségügyi panasza, ismert betegsége van, előbb konzultáljon szakorvosával, mielőtt elkezdené a termék fogyasztását, alkalmazását. Kérjük, minden esetben tartsa be az adagolási, tárolási és egyéb instrukciókat.
* A termék leírásában esetenként olvasható egyes hatóanyagokról szóló információk nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le, hanem jellemzően az összetevőkkel kapcsolatos tudományos publikációkon alapulnak.