Leírás
Az útifű egy Nyugat-Ázsiában őshonos növény (Plantago ovata), amelyet az indiai és a kínai népgyógyászatban évezredek óta használnak. Az útifűmag héja íztelen, magas oldható rosttartalma következtében sok vizet képes megkötni. Alkalmas szószok, turmixok, levesek és pudingok sűrítésére. Folyadékkal, például vízzel vagy gyümölcslével keverve, természetes rosttartalmú ital készíthető belőle. Müzlinek is kiváló kiegészítője lehet. Az útifű maghéj használata segíti az emésztést és csökkenti az éhségérzetet.
Az útifű maghéj fogyasztásának előnyei
Az útifű maghéjban található rostok prebiotikumok, amelyek a bélben élő hasznos baktériumokat táplálják. Ez által fokozzák a szervezet védekezőképességét, hiszen az ép, egészséges bélflóra az egyik sarokköve az immunrendszer megfelelő működésének. Az útifűmaghéj segítségünkre lehet számos krónikus betegség leküzdésében és a vérnyomás szabályozásában. Hasznunkra váhat a vércukorszint kiegyensúlyozásában, valamint a testsúly szabályzásában. Kevésbé ismert hatása, hogy a magas rosttartalmának köszönhetően szerepe lehet a koleszterin- és vércukorszint normalizálásába és az általános közérzet javításában is. Értékes oldható, nyákképző rostjaival tisztítja a beleket és támogatja az egészséges bélflórát. Hatékonyan csökkenti a puffadást, és segít a székrekedés megszüntetésében is, míg nagyobb mennyiséget fogyasztva a hasmenés kezelésére is bevethetjük, mivel szabályozza a széklet víztartalmát. Emellett segítségünkre lehet az éhségérzet csökkentésében.
Útifűmaghéj a konyhában
Mint említettük, kiváló sűrítőanyag, amely tulajdonságnak köszönhetően egészséges módon elkészített főzelékekben is kiválthatjuk vele már egészen kis mennyiséggel a lisztet. Mivel nagyon erős zselésítő tulajdonsággal bír, zselatin helyett is használhatjuk. Sütemények alapanyaga is lehet, smoothiek vagy desszertek elkészítéséhez is használható. Paleo étrendbe is beilleszthető. Mivel gluténmentes, így cöliákiával küzdők is biztonsággal fogyaszthatják.
Felhasználási javaslat:
1 pohár (2,5-3dl) vízbe, gyümölcslébe vagy teába keverjünk el 1 evőkanállal útifű maghéjat, majd néhány percig hagyjuk állni és miután egy kicsit megduzzadt, fogyasszuk el. A nap folyamán fontos a megfelelő mennyiségű folyadék (legalább 2,5 - 3 liter)elfogyasztása lehetőleg tiszta víz formájában!
Összetevők: 100% útifű maghéj (Psyllium Husk)
- Ízsemleges
- Oldható rostokban gazdag
- Gluténmentes
- GMO mentes
- 100% organikus
- Vegán
- Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból (Biokontroll Hungária Kft. HU-ÖKO-001)
Tápanyagtartalom 100 g-ban:
Energiaérték: | 850 kJ / 203 Kcal |
Zsír: | 1 g |
- amelyből telített zsírsavak: | < 0,5 g |
Szénhidrát: | 3,6 g |
- amelyből cukrok: | < 0,5 g |
Rost: | 82 g |
Fehérje: | 3,9 g |
Só: |
0,25 g |
A készítmény 100%-ban természetes, bio, vegán, mesterséges ízesítők, színezékek és tartósítószerek nélküli.
Glutén- és GMO-mentes. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Zsírszegény, élelmi rostban gazdag, alacsony nátriumtartalmú.
Hatóanyag adatok | 100g termékben |
B1-vitamin (Tiamin) | 10 mg |
B2-vitamin (Riboflavin) | 4 mg |
B3-vitamin (Niacin) | 90 mg |
B6-vitamin (Piridoxin) | 3 mg |
Kálium (K+) | 1340 μg |
Klorid (Cl-) | 2 mg |
Kalcium (Ca2+) | 70 mg |
Foszfor (P) | 5 mg |
Magnézium (Mg2+) | 45 mg |
Vas (Fe2+) | 5 mg |
Cink (Zn2+) | 200 μg |
Figyelmeztetés:
- Száraz, hűvös helyen tartandó!
- Fogyasztása során ügyelni kell a megfelelő mennyisgű folyadékpótlásra.
- A termék dióféléket is feldolgozó üzemben készült. Nyomokban mustárt, szezámmagot, csillagfürtöt és dióféléket tartalmazhat.